lauantai 3. elokuuta 2013

Rakennusmiehet palasivat jälleen työmaalle!

Pitkä tovi vierähti siitä kun viimeksi rintamamiestalon rakennustyömaalla on näkynyt eloa. Kuluneella viikolla onkin sitten saatu paljon aikaiseksi, kuten kuvasta voi päätellä.

Ensimmäisenä työnä saatoin loppuun pahasti kesken jääneen lomalaudoitusurakan. Tylsää puuhaa, koska jokainen lauta pitää erikseen mitoittaa ja asettaa oikealle kohdalle. Kai siinä olisi jokin nopeampikin tapa, mutta eipä tullut mieleen silloin kun talo oli vielä palasina. Lomalautojen asentamisessa kului pari päivää.

Lomalautojen asennuksen jälkeen asensin paikalleen naapurin Iivarin tekemät ikkunat. Ne onkin hienot, koska niissä on oikeat saranat ja ne saa auki ja kiinni ihan oikeasti! Työ eteni melkoisen ripeästi, joskin hiomista ja hienosäätöä piti tehdä muutaman ikkunan kohdalla enemmän. Enemmän oli niissä aukoissa, jotka minä olin ihan itse sahannut ja mitannut :D

Seuraavaksi siirryin ikkunoiden maalaukseen. Ikkunoiden maalauskin sujui rivakasti, joskin odottaminen tuotti jonkin verran tuskaa, koska seuraavaan työvaiheeseen ei ollut mahdollista edetä ennen kuin ikkunanpokat olisivat kuivuneet. Ikkunapokien kuivuessa asensin paikalleen kuistin lattian ja tapetoin sen.

Ikkunoiden asennuksen ja maalauksen jälkeen alkoi kahden päivän talonmaalausurakka. Maalailin talon kolmeen kertaan meidän pesuhuoneen lattialla. Väri on punamulta. Talon kuivuessa tein kuistille oven. Ovessa on sormilaudoitus ja ikkuna. Se on oikein avautuvaa mallia.

Maalausurakan jälkeen vuorossa oli katon rakennus ja saumapeltikaton asennus. Saranoina käytin pianosaranaa, jonka kävin ostamassa läheisestä rautakaupasta. Asennustyöt eivät ottaneet sujuakseen, joten pyysin miestä apuun. Saranat eivät ole minun juttu ja lupaan olla enää koskaan asentamatta yhtään saranaa mihinkään.

Saranaepisodin jälkeen tein katon saumapellityksen valmiiksi. Ohjeena käytin nukkekotiyhdistyksen ohjetta. Tämä työ vei päivän. Sitä oli aika kiva tehdä ulkona terassilla auringon lämmittäessä selkää. Lopuksi maalasin katon vielä kiiltävän mustaksi. Ja sama uudelleen vielä kuistin katon kanssa. Mies itse ehdotti, että mitä jos tehdään myös kuistin katosta avattavaa mallia ja mikäpä siinä.

Talo alkaa olla ulkopuolelta melkein valmis. Asennan vain katon paikoilleen ja siirryn sisätiloihin.7 kommenttia:

 1. Aaaiiih - tämä on ihana! Voi voi, itsellä on monta itkun paikkaa vielä tulossa; saranointi, katto... Diipadaa, teidän, että se tulee olemaan taas yksi koetin kivi. Nyt pitäisi saada sellainen vapaa viikonloppu jolloin voin rauhassa levittää tuohon kyökin pöydälle siinä nyt "nipussa" olvan ja tehdä. Sokkeli ja raputkin puuttuu. On kyllä hieno. Ja nuo avautuvat ikkunat. Haaveessa siintää, mutta vasta niitä on hikisesti se yksi. Olet jo voiton puolella! :D Moni on puhnut tuosta pianosaranasta - onko se hyvä tähän kattoon? Ja laitoitko sen möhkäleosan sisäpuolelle? Ha, on hullua, mutta saranat on jotenkin sellainen käsittämätön mysteeri. Vaikka niitä kotona ovissakin katselisi, niin ei avaudu. Älä kerro kellekään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pianosarana on tosi tukeva, mutta sen asentaminen oli tuskaa. Hain pultti ja mutterikaupasta pultteja, prikkoja ja muttereita, joilla kiinnitimme saranan kattoon. Laitoimme sen todennäköisesti väärin päin, koska se metallilevy tuli tulkopuolelle ja itse sarana tuli tuohon harjalle näkyviin. Kuistin kattoon se on asennettu siten, että sarana on siinä katon kolossa. En tiedä miten se oikeasti tulisi asentaa, mutta kelpaa paremman puutteessa. Mulle ei kanssa oikein avaudu nuo saranan asennukset :)

   Poista
 2. Voi viude vaude js diipa daa tosiaanki :-) Upee tulee..suorastaan IHKU<3

  VastaaPoista
 3. Oi kun olet jo pitkällä ja hieno tulee. Katto on minullakin seuraavana ja veranta kesken. Kohta, kohta... Ja saranointi on minullekin jotain käsittämätöntä.

  VastaaPoista
 4. Huoh, ihana, kertakaikkiaan!

  VastaaPoista
 5. Voi mikä ihanuus <3....mun isän kotitalo on just tällanen :) ...hmmm.... kävipä jo mielessä alkaa tekemään siitä pienoismalli :)

  VastaaPoista
 6. Jonkinlaista sympatiaa tunnen, me tehdään (taas) ulkovuorilaudotusta 1:1 rintsikkaan ja se tosiaan on sitä jokaisen laudan yksitellen mittaamista. Eli ihan perinteisellä tavalla säkin taloas teet :)

  VastaaPoista

On ihana lukea kommentteja. Kiitos!